VISITAS

miércoles, 2 de junio de 2010

Nicolau Primitiu Gomez Serrano


Va naixer en Sueca en 1877 i va morir en Valencia en l'any 1971.
Perit mercantil i quimic des dels 26 anys, la seua trayectoria professional s'encaminà al disseny professional de maquinaria agricola, camp en el que es convertiria en un destacat industrial.
Nicolau Primitiu fon autor de un vast numero d'opusculs, articuls i llibres sobre Arqueologia, historia, llengua i identitat dels valencians. Apassionat bibliofil, en 1979 es concreta la donacio de la seua biblioteca a l'estat espanyol ( noooooooooo) pero la condicio que havia posat el suecà, era que l'estat la retornara als valencians en el futur (manco mal) si estos conseguien l'autogovern.
Aixina, hui representa l'aportacio mes important, qualitativa i quantitativament de la Blibioteca Nacional Valenciana.
En l'any 1950 fon nomenat Academic correspondent per Valencia de la Real Academia de l'Historia. En 1956 Deca de l'actual RACV . Ademes fon president de Lo Rat Penat entre 1933 i 1935 i entre 1959 i 1961 .
En 1961 funda l'editorial Sicania.

"El poble moltes vegades no sap de raons, pero si que sap de sentiments" Nicolau Primitiu.

Recomane la llectura del llibre NICOLAU PRIMITIU I VALENCIA, editorial L'Oronella.

3 comentarios:

  1. Vull agrair a Robert que me recomenara este llibre. Gracies Isk.

    ResponderEliminar
  2. una informació molt ben sesgada, en com ara per exemple el senyor Nicolau Primitiu defensava la unitat de la llengua catalana i en proposava noms alternatius per fer-la inclusiva, i com també es passa per alt que Lo Rat Penat en aquell temps era signant de les Normes de Castelló tanmateix què Nicolau Primitiu... quanta malabava i solenci premeditat !

    ResponderEliminar
  3. El llibre esta ahi en fotos, manuscrits etc .
    en les seuues cartes i articuls ya avisa del perill del pancatalanisme.
    Respecte al Bacava, no es una unitat llinguistica si no ortografica per a les tres llengues.
    i respecte a Lo Rat Penat.

    Lo Rat Penat protesta de la inconsideració que representa que sent la més antiga societat valencianista, que tant ha fet per la Renaixença valenciana i que ha estat present en tots els moviments del valencianisme estricte, no haja segut consultada ni menys convidada a la elaboració d’aquestes normes ortográfiques; més com la seua missió fon, és i deu de continuar sent de concordia dins la gran familia valenciana i més encara entre les diverses tendencies culturals i polítiques, les accèpta a titol com son de provisionals per a que siguen tot lo més unanims que’s puga i assolixquen l’èxit que és de desijar”

    La carta la firmen: Nicolau Primitiu Gómez (president), Francesc García Gascón, Ricard Sanmartín, Manel Tetuà Cases, Ferran Prosper, Josep Gasch, Vicent Sanchis, Emili Vilel, Emili Baró i Manel Cervera (membres de la Junta).

    ResponderEliminar